25 Ocak 2008 Cuma

çocuk oyunları

ÒKALE (KAL'A): ERKEK ÇOCUKLAR OYNAR. ON BEŞ KİŞİ İKİ GRUP HALİNDE OYNAR. KALEYİ SAVUNMA OYUNU OLUP GRUPLARDA KAZANMAK İÇİN BİR YARIŞ VARDIR.
Ò
ÒDİK - MİRİŞK (HOROZLA TAVUK): HOROZLA TA­VUK OYUNU 9-10 ÇOCUKLA OYNANIR. OYUNCULARDAN İKİSİ TAVUK, BİRİ DE HOROZ OLUR. TAVUK OLAN ÇO­CUKLAR AYAKTA, BİRBİRLERİNİN KARŞISINDA KOLLARI BİRBİRİNE BAĞLI OLARAK AYAKTA BEKLERLER. DİK OLAN ÇOCUĞUN GÖREVİ TAVUK OLAN ÇOCUĞUN YANINDA BEKLEMEK VE DİĞER OYUNCULARIN TAVUKLARIN SIRTI­NA BİNMELERİNİ ENGELLEMEKTİR. ANCAK DİĞER ÇO­CUKLARDA TAVUKLARIN SIRTINA BİNMEYE KARARLIDIR­LAR. BUNUN İÇİN ÇOCUKLARDAN BİR KAÇI DİKİ OYALAR­KEN DİĞERLERİ DE TAVUKLARIN SIRTINA BİNMEYE ÇALI­ŞIRLAR. DİK, ÇOCUKLARI TAVUKLARIN SIRTINA BİNME­DEN ÖNCE VEYA TAVUKLARIN SIRTINDAN İNİŞLERİ ESNA­SINDA YAKALARSA YAKALANAN ÇOCUKLAR TAVUKLARIN YERİNE GEÇERLER. OYUN: TAVUK VE DİKİN ETRAFINI YAKLAŞIK İKİ METRE ÇEVRELEYECEK ŞEKİLDE OYNANIR. BU OYUN TAVUKLARIN DEĞİŞMESİYLE DEVAM EDİP Gİ­DER.
Ò
ÒKEVİİRKİLLI: BU OYUNDA ÜÇER KİŞİDEN OLUŞAN İKİ GRUP VARDIR. YANİ TOPLAM 6 ÇOCUK TARAFINDAN OYNANIR. BU İKİ GRUP ARASINDA 10 M. LİK MESAFE AYARLANIR. OYUNCULAR KENDİ YERLERİNDE BİRCİ İNCİ­RE ARA İLE ÜÇ TAŞ DİKERLER. OYUNUN AMACI KARŞI GRUBUN DİKTİĞİ TAŞLARI DEVİRMEKTİR. TAŞLARI DEVİ­REN KARŞI TARAFIN OYUNCUSU TARAFINDAN SIRTINDA TA­ŞINIR .OYUNDA TAŞI DEVİREN OYUNCU TEKRAR TAŞ AT­MA HAKKINA SAHİPTİR. DEVRİLEN TAŞLAR TEKRAR YERİ­NE DİKİLİR VE OYUN DEVAM EDER.

ÒXİCE (DÜĞÜN OVUNU): XİCC GENELLİKLE DÜ­ĞÜNLERDE, KAPALI BİR MEKÂNDA EN AZ 10 KİŞİ TARA­FINDAN OYNANIR. BİR KİŞİ EBE OLUR. BİR METAL PAR-
ÒÇASI (PARA) EBENİN GÖZETİMİNDE ELDEN ELE DOLAŞ­TIRILIR. HBE KİMİN ELİNE METAL PARÇASINI KOYDUĞU­NU SORAR. SORU SORULAN KIŞI DOĞRU CEVAP VERE­MEZSE EBE TARAFINDAN CEZALANDIRILIR. BU CEZA EBENİN OYUNCUNUN ELİNE KEMERLE VURMASI SEK­LİNDE OLUR. SORU SORULAN KİŞİ DOĞRU CEVAP VERİRSE BU SEFER O KEMERDEN SİLAHI ELİNE ALIR VE KENDİSİ SORMAYA BAŞLAR. BÖYLECE OYUN DEVAM EDER...
ÒMAKE (BİR TOP OVUNU): AMERİKAN BEYZBO-İUNA BEN/ER BİR OYUNDUR. 8-10 OYUNCU TARAFIN­DAN OYNANIR.
ÒÖNCE BİR ÇUKUR KAZILIR. ÇUKURDAN 3-4 M. UZA­ĞA BİR TOP VEYA TAŞ BIRAKILIR. OYUNCULAR ARASINDAN BİR EBE SEÇİLİR. EBENİN GÖREVİ TOPU ÇUKURA SOKMAKTIR. DİĞER OYUNCULAR İSE ELLERİNDEKİ SOPA­LARLA TOPU MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇUKURDAN UZA­ĞA ATMAYA, EBENİN TOPU ÇUKURA SOKMASINA ENGEL OLMAYA ÇALIŞIRLAR. OYUNCULAR TOPA SOPA İLE VU­RURKEN EBE LOPU ELİYLE ÇUKURA SOKMA HAKKINA SA­HİPTİR.
ÒOYUNUN TEKERLEMESİ İSE ŞÖYLEDİR: OYUNCULAR SOPALARINI YAN YANA BIRAKIP "KİNE MİNE DÂRE KEFEDE KİNE” (KISA MISA KİMİN SOPASI DAHA KISA) Dİ­YE TEKERLEMEYİ TEKRARLARLAR. ATIŞ SIRASINI SOPALA­RIN ÇUKURA OLAN UZAKLIK KISALIĞINA GÖRE BELİRLER­LER.
ÒÇAVGİRTİNİ (KÖREBE): ÇAVGİRTİNİ EN AZ 6-7 Kİ­Şİ İLE OYNANAN BİR ÇOCUK OYUNUDUR. 13U OYUN DA­HA FAZLA ÇOCUK TARAFINDAN DA OYNANABİLİR. ÇOCUKLARDAN BİR TANESİ EBE, BİR TANESİ DE EBENİN YA­NINDA SESLEYİCİ, HAKEM OLUR. DİĞER ÇOCUKLARDA SAKLANIRLAR. SESLEYİCİNİN GÖREVİ; SAKLANAN ÇO­CUKLARI EBENİN İSTEĞİNE GÖRE SES VERMESİNİ SAĞLA­MAKTIR. MESELA EBE ÇOCUKLARDAN BİRİNİN SES VER­MESİNİ İSLER. SESLEYİCİ DE O ÇOCUĞUN İSMİNİ ÇAĞI­RARAK SES VERMESİNİ İSTER. BU ARADA SAKLANAN ÇO­CUK SAKLANDIĞI YERDEN O SESİ ÇIKARIR. EBE DE SE­SİN GELDİĞİ YÖNDEN SAKLANAN ÇOCUĞU BULMAYA ÇA­LIŞIR. EBE SAKLANAN ÇOCUĞUN BULUNDUĞU YERE DOĞRU TAHMİN EDERSE BU SEFER O ÇOCUK EBE OLUR. EĞER EBE DOĞRU TAHMİNDE BULUNMAZSA SESLEYİCİYE BAŞKA BİR ÇOCUĞUN İSMİNİ SÖYLER. SESLEYİCİDE İSMİ SÖYLENEN ÇOCUĞUN ISLIK ÇALMASINI İSTER. BÖYLECE EBE ISLIK SESİNDEN SAKLANAN ÇOCUĞUN YERİNİ BULMAYA ÇALIŞIR. BULDUĞU ZAMAN SAKLANAN ÇOCUK YENİ EBE OLUR. BÖYLECE OYUN SÜRER GİDER...
Ò

Hiç yorum yok: