25 Ocak 2008 Cuma

tarihi yapısı

İlçenin sınırları içerisinde bulunan Tercil, Mihrani ve Ayındar Kalelerinin kalıntıları, yöre tarihinin çok eskilere dayandığını göstermektedir. Asurlar zamanında yörede kurulan "Hataro" adlı Tercil Kalesi'nden adım alan Hazro, Perslerin, Makedonya Krallığı'nın, Roma ve Bizans İmparatorluklarının idaresinde bulunmuştur. Hz. Ömer zamanında Müslümanların eline geçen Hazro bu tarihten itibaren bölgede kurulan beylik ve emirlikler arasında sık sık el değiştirmiştir.
Malazgirt Savaşından sonra ilk Türk yerleşim yerlerinden birisi olmuş, XI.yy sonlarına doğru Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na bağlanmıştır.
XIV. yy başlarında Selçuklu hakimiyeti sarsılınca İlhanlı Devletine bağlı Mardin Artukluları’nın eline geçen yöre toprakları, 1393'ten 1502'ye kadar AkkoyunTu, 1502-1515 arasında ise Safevi Devleti'nin idaresinde kalmıştır.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Osmanlı idaresine girmiş, uzunca bir süre Diyarbakır Eyaletine bağlı Sancak olarak kalmış, Tanzimat Devri'nde Silvan'a bağlı 63 köylü bir bucak haline getirilmiştir.
1943 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş, 1954 yılında da Silvan'dan ayrılarak Diyarbakır İline bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.

Hiç yorum yok: