25 Ocak 2008 Cuma

yemekler

ÒGEBOL: BUĞDAYIN TÜREVİNDEN YAPILAN BİR ÇOR­BA ÇEŞİDİDİR.
ÒKULLANILAN MALZEMELER: DÖVÜLMÜŞ BUĞDAY VE KURUTULMUŞ YAĞLI ÇÖKELEK. DÖVÜLMÜŞ BUĞDAY ÖNCE HAFİF ATEŞTE PİŞİRİLİR. PİLAV KIVAMINA GELİNCE ATEŞTEN ALINIR. DAHA SON­RA ÇÖKELEK SU İLE AYRIŞTIRILIR. ELDE EDİLEN BU AY­RAN (DEV) SERVİSE HAZIR OLAN HAREM ORTASINA DÖ­KÜLÜR. DAHA SONRA BU AYRANIN İÇERSİNE SOS OLA­RAK; BAŞKA BİR TAVADA HAZIRLANAN NANE, BİBER, YAĞ DÖKÜLÜR.
Ò
ÒCİM İLİK (BİR TATLI ÇEŞİDİDİR): YÖREDE OKLUKÇA SEVİLEN BİR TATLIDIR.
ÒBU TATLIMIZDA KULLANILAN MALZEMELER ŞUNLAR­DIR: PEKMEZ-TEREYAĞI-TANDIR EKMEĞİ.
ÒDERİNCE BİR KAPTA ÖNCE PEKMEZİMİZ KOYULA-ŞINCAVA KADAR PİŞİRİLİR. DAHA SONRA BU KARIŞIMIN İÇİNE YAĞIMIZ İLAVE EDİLİR. BU İŞLEM BİTTİKTEN SONRA LOKMA LOKMA DOĞRANMIŞ TANDIR EKMEĞİ BU
ÒKARIŞIMA YAVAŞ YAVAŞ İLAVE EDİLİR. İKİ VEYA ÜÇ DAKİKA ATEŞTE KALDIKTAN SONRA SICAK OLARAK SERVİS YAPILIR. BU TATLIMIZIN YANINDA AYRAN VEYA YOĞURT İÇECEK OLARAK SUNULMALIDIR.
Ò
ÒMÂLIZ (BİR TATLI ÇEŞİDİDİR.): YÖREMİZDE İKİ TÜRLÜ YAPILIR. BİRİNCİ TÜRDE YAPILAN MÂLÎZDA KUL­LANILAN MALZEMELER ŞUNLARDIR: PEKMEZ, UN. TERE-YAĞ.
ÒÖNCE HAFİF ATEŞTE PEKMEZ VE TEREYAĞ PİŞİRİLİR. SALEP KIVAMINA GELİNCE AZAR AZAR İÇİNE UN İLAVE EDİLİR. YİNE BİR SÜRE PİŞİRİLİR. DAHA SONRA ATEŞTEN ALINIR. BU TATLIMIZ SERVİSE HAZIRLANIRKEN ORTASI AÇILIR VE İÇİNE ERİTİLMİŞ TEREYAĞ DÖKÜLEREK SICAK SERVİS YAPILIR.
ÒİKİNCİ TÜRDE YAPILAN MÂLÎZDE KULLANILAN MAL­ZEMELER: SU-ŞEKER-UN-TEREYAĞI.
ÒSU VE ŞEKER KOYULAŞINCAYA KADAR KAYNATILIR. DAHA SONRA BU KOYU ŞURUBUN İÇİNE AZAR AZAR UN İLAVE EDİLİP SALEP KIVAMINDA BULAMAÇ ELDE EDİLİR. DAHA SONRA SERVİS YAPILIRKEN BULAMACIN ORTASI AÇILIP ERİTİLMİŞ TEREYAĞI KONULARAK SICAK SERVİS YAPILIR.
Ò
Ò
ÒBARANİ: MALZEMELER: YOĞURT - BALKABAĞI -BİBER - SARIMSAK - YAĞ.
ÒYAPILIŞI: KARE ŞEKLİNDE KESİLEN KABAKLAR HAŞ­LANARAK SOĞUMAYA BIRAKILIR. SOĞUDUKTAN SONRA GENİŞ BİR TEPSİYE ALINARAK ÜZERİNE YOĞURT DÖKÜ­LÜR. AYRI BİR YERDE ATEŞTE HAZIRLANAN YAĞ. KIRMI­ZI BİBER, SARIMSAK KARIŞIMI YOĞURDUN ÜZERİNE DÖKÜLÜR. YEMEĞİMİZ SERVİSE HAZIRDIR

Hiç yorum yok: